De kruisbandoperatie

De verdoving

Een plaatselijke verdoving via een prik in de rug is te verkiezen. Deze zogenaamde ‘peridurale’ anesthesie wordt aangevuld met een lichte algemene narcose tijdens de operatie zelf, zodat de patiënt de operatie niet bewust hoeft mee te maken.

De techniek

Er zijn tientallen technieken beschreven waarbij al dan niet lichaamseigen pezen worden gebruikt voor reconstructie van de kruisband. In het verleden werden ook synthetische ligamenten gebruikt doch met wisselend succes.

In het centrum voor knie- en heupchirurgie wordt gebruik gemaakt van de hamstringpezen. In uitzonderlijke gevallen waarbij de pezen onbruikbaar zijn, worden andere lichaamseigen pezen gebruikt.

De operatie bestaat uit 2 delen.

Eerst wordt een kijkoperatie of artroscopie uitgevoerd om de schade binnenin de knie te evalueren en al dan niet geassocieerde letsels te behandelen.

Klik hier voor meer informatie betreffende de artroscopie.

Nadien gebeurt het eigenlijke herstel van de kruisband door middel van een artroscopisch geassisteerde techniek, met andere woorden het kniegewricht zelf wordt niet opengemaakt.

Via een kleine incisie aan de binnenkant op het onderbeen worden de 2 pezen (m. Semitendinosis en m. Gracilis) gepreleveerd. Er wordt vervolgens een tunnel gemaakt in het onderbeen en een tunnel in het bovenbeen. De pezen worden vervolgens opgespannen in de tunnel en gefixeerd aan het bot. Dit is de ‘single bundle, single tunnel’ techniek.

De voorste kruisband bestaat echter uit 3 bundels: een voorste (anteromediale) bundel, een achterste (posterolaterale) bundel en een kleinere intermediaire bundel.

Tijdens een verblijf in Australië (juni 2007) bij collega D. Young, die sinds meer dan 20 jaar topatleten behandeld waaronder verschillende olympische topatleten, werd ervaring opgedaan met de ‘double bundle, double tunnel looped hamstring’ techniek. De voordelen van deze techniek zijn een anatomische reconstructie, een kleinere kans op het opnieuw scheuren van het gereconstrueerd ligament en een doorgaans betere beweeglijkheid. Daarom zal voortaan bij sporters deze techniek worden toegepast in het centrum voor knie- en heupchirurgie. Het nadeel van deze techniek is dat er 2 littekens zijn (1 op het onderbeen en 1 op het bovenbeen) waar er met de ‘single bundle ‘ techniek er maar 1 litteken is op het onderbeen.